Thursday, April 9, 2009

Menjaga Kereta

Pagi tadi aku pegi servis kereta 4WD aku tu. Sbb aku dgr pagi-pagi bila start enjin jer dah mula dengar bunyi yang bukan-bukan. Rupanya bila check minyak enjin aku dah kurang. Tak pasti sebabnya apa. Nak kata ada bocor bila check takde pulak. Apapun aku nak bagi tips skit kalau nak jaga kereta bagi mereka yang tak berapa sangat pandai dalam menjaga kenderaan. Aku ni dalam golongan yang ter berapa reti. So ada info sikit ni bolehla nak share.

1. First sekali kalau anda seorang yang selalu travel jauh, make sure minyak enjin tu sentiasa di tahap yang mencukupi. Rasanya korang tau kot macam mana nak cek minyak enjin. Kalau bagi yang pompuan tu aku rasa ramai yang tak tau. So boleh tanya kat jiran sebelah umah atau mana-mana brader yang ensem kat kedai pomen keta tu yerk. Sebab minyak enjin kalau tak cukup memang membahayakan tahap kesihatan enjin anda. Kalau kene overhaul...jgn salahkan kawan anda yang pinjam keta anda tu. Sebab dia pakai keta tu baru sehari.

2. Kalau nak jimat minyak, selalu la isi penuh2 tangki atau isi sekali dengan banyak di waktu malam atau awal pagi. Sbb bila tangki tak penuh ruang yang banyak akan memudahkan lagi sejatan di dalam tangki tu. So minyak anda bukan habis terbakar, tapi habis tersejat jer.

3. Pastikan suhu kereta tu di tahap yang betul dan tidak panas. Kalau dah melebihi tu tolong la periksa takat air dalam radiator tu. Jangan sampai meletup pulak enjin keta kau nanti.

4. Pagi-pagi kalau start enjin, jangan terus belasah jalan terus. Biarkan enjin panas dulu terutamanya kalau kau pakai kereta yang enjin diesel. Ini kerana bila panaskan enjin, membolehkan minyak dalam enjin tu dapat mengenai semua komponen dalam enjin sebelum kau mulakan perjalanan. Sebab bila malam sume minyak yang melekat kat komponen enjin tu dan turun ke bawah.

5. Bila pasang aircond, jangan letak level suhu tu pada tahap paling tinggi. Melainkan kalau kau bukak blower tu pada tahap tinggi jugak. Bukan apa, kalau compressor aircond tu sentiasa jalan akan menyebabkan menggunakan kuasa yang tinggi. Dengan ertikata lain byk pakai karen, bila byk pakai karen byk pakai minyak. Then pickup power kereta kau tu pun akan drop beberapa percent bila compressor tu berfungsi.

6. Pegi la servis keta kau tu bila dah sampai time. Jangan la sampai over miliage. Bukan apa, kalau pegi kat pomen so mgkn boleh perasan apa yang tak kena dalam enjin kau tu. So langkah pencegahan awal mmg sgt penting.

7. Aku tau korang ni mmg pemalas nak tukar wiper. So kalau kau ni jenis keje yang duduk kat opis je, angkat wiper tu bila kau parking keta. So tak la wiper tu melekat kat cermin tu bila waktu panas. Tapi kalau kau mmg keje berjalan jer, nak angkat wiper tu masa tak hujan boleh jugak. hehehe...

Rasanya tu je kot yang boleh dikongsi bersama, aku bukanlah pandai sangat pasal keta ni, cuma kongsi sikit2 jer. So kalau ada apape silap dan salah, boleh bagitau kat ruangan komen yek.
Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget