Monday, December 27, 2010

Harga Bapa Mertua

Satu lagi kanibalize dari blog saharil. Aku nak tergelak tengok promotion tag kedai ni. Tak tau si saharil ni amek kat mana.



Kredit to Saharil.

Thursday, December 23, 2010

Tidak Sesuai Untuk Kanak-Kanak Malaysia

First time aku tengok video ni macam nak berguling-guling gelak. Sebenarnya ia adalah iklan bank tabung simpanan kanak-kanak. Tengok sendiri lah.



Kredit to Obefiend via Amir Muhammad

Friday, December 17, 2010

Gambar Apakah Ini?

Cuba korang teka gambar apakah di bawah ni?



A. Istana Purba
B. Rumah Api
C . Sebuah Pulau



Jawapannya adalah sebuah rumah api. Rumah api ini terletak di Cleveland Harbour, Ohio, USA. Ianya telah diliputi ais berikutan turunnya salji pada penghujung tahun. Rumah api ini kelihatan seperti istana purba macam yang selalu kita tengok dalam cerita dongeng orang putih. Macam menara tempat Rapunzel kena kurung pon ye jugak. Nice.

Sumber asal : Daily Mail

Tuesday, December 14, 2010

Power of Advertising

Aku rasa dah banyak aku komen pasal pengiklanan di blog ni. Dan selalunya aku akan ketengahkan iklan-iklan yang LOL sebab kelemahan bahasa, kesilapan ejaan dan lain-lain kesalahan. Tapi sebenarnya bukanlah bermaksud untuk menjatuhkan mana-mana pihak. Tapi sebagai menunjukkan betapa berleluasanya pengiklanan ini tidak dipantau oleh pihak berwajib demi memelihara Bahasa Melayu daripada di carcamarbakan oleh mereka yang kurang sensitif.

Aku rasa mungkin sekarang sudah tiba masa kita bertegas dalam menguatkuasakan penggunaan bahasa yang betul dalam pengiklanan dan mengenakan tindakan kepada pencemaran terhadap bahasa dalam pengiklanan. Mungkin pihak Dewan Bahasa dan Pustaka boleh memikirkan sesuatu. Aku ada satu idea di mana pihak DBP hendaklah menjadi salah seorang panel yang meluluskan mana-mana papan tanda atau signboard yang hendak dipasang oleh syarikat di premis mereka. Caranya , DBP hendaklah meletakkan stafnya di semua PBT yang berada di Malaysia ini. Ataupu seuruh sahaja PBT melantik seorang penasihat bahasa yang akan meluluskan lesen papan tanda yang akan dinaikkan.

Mungkin dengan cara ini masyarakat kita akan lebih menghargai bahasa. Keseragaman bahasa menunjukkan kesepaduan hati dan masyarakat kita. Kita harus berbangga dengan bahasa kita kerana Bahasa Jiwa Bangsa.

Sebelum berakhir korang tengok iklan ni, Super LOL.


Kredit gambar to Saharil

Sunday, December 12, 2010

Wanita Bodoh Menuntut Matahari Adalah Miliknya

Berita ni sebenarnya dah lama. Tapi rasanya aku nak remind balik kat sini. Mungkin korang pun dah baca pasal pompuan Spain ni. Dia telah mendakwa bahawa matahari merupakan miliknya Dan akan mengenakan caj kepada semua pengguna matahari di dunia. Angeles Duran 49, telah membuat tuntutan kepada satu badan tuntutan di Spain untuk tuntutan tersebut sejak September lepas. Katanya beliau telah ada surat perakuan sah untuk menuntut bahawa matahari sekarang adalah miliknya.

Aku tak faham ada orang sebodoh ni dalam dunia. Katalah dia cas kat aku pakai cahaya matahari, aku taknak bayar, boleh ke dia halang aku daripada menggunakan matahari. Atau boleh ke dia power off matahari tu dari terkena pada aku? Idiot Spanish.


Surat pengesahan kononnya dah sah la dia pemilik matahari.

Yang keluarkan pengesahan tu pon sama bodoh.


Post asal: Daily Mail

Saturday, December 11, 2010

Halal, Haram dan Shubhah

Aku tau sekarang sangat kecoh isu halal haram dalam perniagaan dibangkitkan. Terutamanya dalam perniagaan Multi Level Marketing (MLM). Ianya menjadi isu apabila dikatakan mlm adalah harap sekiranya terdapat unsur skim piramid di dalamnya.

Skim piramid diharamkan kerana terdapat unsur-unsur riba di dalamnya kerana menjalankan pelbagai transaksi dalam satu akad sedangkan transaksi lain yang dijalankan tidak ada kena mengena dengan transaksi awal dan pihak yang berada di atas mendapat keuntungan di atas transaksi yang dijalankan oleh downline.

Ia juga menjadi gharar sekiranya perniagaan tersebut hanya berasaskan wang tanpa mempunyai sebarang produk di dalam transaksi tersebut.

Bagi aku dalam perniagaan seperti ini, adalaj lebih baik dijauhi kerana unsur penipuan adalah lebih banyak berbanding dengan kesucian sesebuah perniagaan tersebut. Ianya lebih kepada penganiayaan dalam transaksi yang besar dengan dijanjikan keuntungan berlipat ganda. Adakah kita sanggup menggadaikan agama dan tidak mempedulikan hukum hanya kerana ingin menjadi jutawan dan wang yang banyak? Hukum skim piramid ini sudah jelas haramnya yang telah difatwakan oleh ulama' di Malaysia.

Ianya hanya sekadar pergerakan wang ke atas dan bukan lagi perniagaan. Perniagaan bukanlah semata kerana wang sahaja. Tapi ianya adalah berkenaan dengan kesungguhan dan falsafah kita dalam menjayakan perniagaan itu.
Published with Blogger-droid v1.6.5

Friday, December 10, 2010

Belut Elektrik dan Buaya

Aku sebenarnya pun tak pernah tengok belut elektrik. video post kat Youtube ni sangat menjeutkan aku bila seekor buaya cuba membaham seeekor belut elektrik.



Kredit to Blogserius via Dr. Bong.

Thursday, December 9, 2010

Tukang Yang Fail

Gambar ni aku amek dekat dengan rumah aku. Mamak ni baru nak bukak kedai dan nak cari pekerja. Bahasa Melayu yang fail untuk publish macam ni.
Published with Blogger-droid v1.6.5

Wednesday, December 8, 2010

Horoskop dan Kehidupan Manusia

Bila nak masuk tahun baru je ramai orang yang mula buat azam baru, planning untuk tahun depan dan lain-lain persiapan dalam menyambut tahun baru sambil berharap agar kedatangannya akan membawa kehidupan yang lebih baik kepada mereka. Tidak kurang pula yang mula meninjau-ninjau apakah horoskop mereka pada tahun hadapan. Aku tahu dan percaya ramai Muslim yang masih percaya benda karut marut ni.

Sebenarnya horoskop ini lebih menjurus kepada penilikan nasib kita pada masa hadapan. Akan tetapi sebenarnya adalah haram kita mempercayai horoskop yang menjadi seolah-olah tilikan kepada kita hari ini.

Bertenung nasib bukanlah suatu yang baru. Ianya sangat popular ketika zaman Nabi Musa di mana pada ketika itu para pengamal sihir telah menggunakan syaitan untuk meninjau nasib seseorang yang telah ditentukan di Luh Mahfuz. Akan tetapi, syaitan hanyalah menipu daya mereka sahaja. Kelahiran agung junjungan besar kita Muhammad S.A.W telah menyebabkan syaitan sudah langsung tidak boleh mengintai-intai di Luh Mahfuz. Maka sebarang bentuk tilikan masa depan yang diamalkan sekarang adalah karut dan langsung tidak boleh dipercayai.

Mengapa kita harus mempercayai sesuatu yang kita sebenarnya tidak pasti pun sumbernya. Apatah lagi ianya berkaitan dengan untung nasib hidup kita pada masa akan datang. Seolahnya kita menyerahkan kehidupan kita sepenuhnya pada tilikan itu. Satu sahaja yang kita harus pegang, bahawa Allah sahaja yang menetapkan hidup kita dan kita masih lagi berupaya membuat pilihan dan memengertikan pilihan tersebut.

Horoskop adalah suatu yang tak menguntungkan. Ianya hanyalah suatu amalan paganisme yang sesat dan tak boleh digunapakai. Suatu amalan yang sebenarnya berbentuk kesyaitanan kiranya kita mempercayainya.

Sebelum berakhir, aku nak bawakan parody horoskop yang dikeluarkan oleh Saharil. Beliau memang setiap tahun akan keluarkan entri zalim pasal horoskop ni sebagai penentangan terhadap mereka yang mempercayai horoskop ni.


Tuesday, December 7, 2010

Inspira VS Lancer

Proton bulan lepas telah melancarkan model baru keluarannya iaitu Proton Inspira. Katanya Proton bukan hanya sekadar menukar lambang Mitsubishi kepada Proton, tapi ianya diperbaiki lagi mengikut citarasa Proton sendiri. Apa-apapun harga Proton Inspira memang jauh lebih murah dari Lancer. Cuma dari segi kualiti aku tak sure sebab belum dengar ada kawan-kawan aku yang dah pakai Inspira ni.

Lagipun aku ada sedikit kecewa kerana aku ada jugak plan nak beli Lancer tu. Tiba-tiba Proton keluarkan klon Lancer pulak. So batalkan niat ajelah. Aku taknak buat apa-apa review pasal Inspira VS Lancer ni. Cuma aku ada kumpulkan sikit gambar-gambar kat bawah ni untuk korang nilai kualiti kedua-dua model ni. Jangan lupa ye kat bawah sekali tu ada parody Hitler pasal Inspira ni. Just for fun. Hahahaha.

Memperkenalkan Proton Inspira





VS






Banglar King Kong - Sangat Fail

Aku terjumpa satu trailer rasanya sebuah filem yang ditayangkan di Bangladesh. Sangat kelakar dan sangat fail. Tapi satu cubaan yang baik untuk sebuah negara mundur. Perhatian, sekiranya anda hendak mencarut semasa menonton video ini, sila pastikan tiada kanak-kanak di sekeliling anda yang boleh mendengar carutan itu.

Monday, December 6, 2010

Bohong Lagi

Aku malas nak cakap banyak pasal isu ni. Tapi korang fikirlah sendiri. Dulu nak kata Pak Lah cakap macam lalang. Sekarang camne?



Keratan November lepas


Ni keratan dua tiga hari lepas.

1 Malaysia. Rakyat Didahulukan (membayar). Pencapaian (kita) Diutamakan.

Sunday, December 5, 2010

MLMers Gath

Satu perjumpaan para pengamal MLM telah diadakan di Afrika Selatan. Kelihatannya para pengamal MLM kini sudah semakin berjaya dengan hasil kutipan dari hak orang lain sehingga mampu membeli kapal terbang sendiri dan mengupah juruterbang persendirian.


Kelihatan semua kapal terbang para pengamal MLM di parking kapal terbang di sebuah tempat yang tidak diketahui di Afrika.

Dengar cerita perjumpaan ini diadakan bagi menukar strategi closing untuk menipu rakyat Malaysia yang sudah tahu pekung para pengamal MLM yang telah dibongkarkan oleh Aidid Muaddib. Mereka juga merancang untuk mengasaskan satu lagi syarikat baru, dengan kaedah skim piramid terbaru, 'patuh syariah' dan dengan strategi penipuan terbaru untuk terus merompak duit rakyat Malaysia khususnya berbangsa Melayu bagi memperbanyakkan lagi himpunan duit haram di dalam akaun mereka. HAHAHA.

Kredit to Media Siber.

Saturday, December 4, 2010

Gadget Terawal Dunia

Adakah korang semua peminat gadget dan teknologi seperti laptop, jam tangan digital dan lain-lain gadget yang sudah sangat convenient pada ketika ini? Pernah tak terfikir bagaimana rupanya perlatan yang korang pakai tu di awal penciptaannya. Hari ni aku nak dedahkan 12 antara gadget paling awal di dunia.


Model pertama Sony Walkman - 1979

Jam tangan digital pertama keluaran Pulsar - 1970

Pemain VCR pertama The Telcan - 1960

Regency TR1 - Radio transistor pertama 1954

IBM SImon 1993 - Smart phone pertama

ANITA - kalkulator digital pertama 1961


Laptop pertama 1975

Dan beberapa lagi gadget lain yang boleh dilihat di sini

Thursday, December 2, 2010

Catch Me If You Can - The Malaysian Version

Aku macam nak tergelak hari ni bila baca berita pasal seorang "doktor" di Klang. Doktor tipu ni sebenarnya adalah seorang bekas askar. Beliau telah menyamar menjadi seorang doktor selama lebih kurang 2 tahun dan telah menyambut kelahiran 9 orang bayi dalam tempoh "perkhidmatan" beliau sebagai "doktor."

Semuanya terbongkar apabila salah seorang staff klinik swasta berkenaan telah membuat laporan polis terhadapnya kerana mencabulnya semasa bekerja. Siasatan menunjukkan beliau hanya ada diploma di dalam bidang perubatan dan pernah berkhidmat di hospital tentera di Melaka sebelum menjadi seorang "doktor."

Yang peliknya tu 'doktor' berkenaan 'Dr.' Helmi Abdul Hamid dah pun bekerja di tiga klinik swasta sejak dua tahun lepas. Apa majikan dia tak check ker? Penipuan di siang hari. Aku teringat satu filem yang dilakonkan oleh Leonardo DiCaprio yang juga melakonkan penipuan ala-ala doktor ni. Tapi dalam cerita tu lagi banyak profession yang dia tipu termasuklah peguam dan juruterbang. Tak sangka di Malaysia pun ada juga conman ala-ala Frank Abagnale Jr.


Tapi aku rasa kalau nak buat movie pasal doktor ni boleh buat tajuk "I am Busted."
HAHAHA


Credit to - Utusan Malaysia

Wednesday, December 1, 2010

Pakai Gelang Merah Ketika Period

Di Norway, para pekerja wanita diarahkan untuk memakai gelang benang merah ketika waktu bekerja sekiranya mereka datang bulan pada minggu tersebut. Tujuannya adalah kerana memberi 'silent explanation' kepada bos sebab mereka kerap ke tandas berbanding dengan hari-hari lain yang tidak 'kotor'.

Perkara ni dikuatkuasakan kerana para bos syarikat di Norway hendak mengurangkan 'lost of productivity' yang kononnya disebabkan oleh kekerapan ke tandas oleh pekerja wanita. Kajian juga menunjukkan bahawa 1 daripada 3 syarikat di Norway telah memasang CCTV di dalam tandas pejabat mereka.

Apa la punya annoying orang Norway ni obsess sangat dengan kerja diorang. Sampai orang nak ke tandas pun nak control ke. Tapi rasanya kalau di Malaysia dibuat macam ni, mau jadinya huru-hara orang marah. Tapi aku ada satu cadangan, apa kata kalau diorang period tu pakaikan gelang AC Mizal? Nampak glamour skit ya'll. LOL....


Kalau period kena pakai gelang ni kat Norway.

Sumber asal : Daily Mail

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget