Monday, October 12, 2009

Salah Fahaman Yang Disalaherti

Dalam pada kita cuba memahami sesuatu yang di luar jangkauan pemikiran kita, selalunya kita akan melakukan kesilapan dalam menilai akan sesuatu. Oleh yang demikian akan menyebabkan perkara itu menjadi suatu yang boleh menjadi fitnah atau sedikit gurisan kepada orang lain.

Aku teringat kisah Rasullullah ketika menyampaikan ajaran di Thaif yang mana baginda telah dilemparkan batu sehingga berkocak darah bertakung dalam sepatu yang dipakai baginda. Lalu Jibrail menawarkan mahu dimusnahkan sahaja kaum tersebut. Baginda hanya bersabda "Innahum Laa Ya'lamuun." Sesungguhnya mereka itu tidak mengetahui.

Oleh itu gurisan-gurisan yang tercalar pada hati itu sudah semestinya terubat sendiri apabila mengambil kira kurangnya pengetahuan seseorang itu akan sesuatu. Bagi yang tidak faham pula haruslah cuba tidak dinegatifkan kalaupun mereka itu memahami sedikit sahaja atau langsung tidak memahami akan sesuatu itu.

Menjadi suatu yang sangat subjektif dalam memahami akan sesuatu. Memungkinkan suatu yang sangat memerlukan pemikiran yang sangat positif. Ingat suatu falsafah popular, "Don't judge the book from its cover."
Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...